”Man vill inte bo i en villaförort” – hör mer om kritiken. Foto: SVT.

Upprört i Hemavan när Kungsleden dras om för att göra plats åt fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget är högt när bybor i Hemavan tar strid mot planerna på fritidshus intill Kungsleden.

– Vi vill att det ska byggas i Hemavan, men det måste vara hållbart, säger Roland Johansson, byålderman.

Det händer mycket på byggfronten i Hemavan. Nyligen blev det till exempel klart att Contractor ska bygga ett lägenhetshus med 21 bostadsrätter intill gondolliften.

Men när det gäller byggandet av fritidshus vid Kungsleden, ett projekt som SVT Nyheter Västerbotten tidigare rapporterat om, riktas kritik mot Storumans kommun.

– Det fattar vilken normal människa som helst, att man vill ha vild natur och inte en villaförort när man går här, säger Roland Johansson, byålderman i Hemavan.

50 synpunkter från allmänheten

Förslaget till detaljplan för området har legat ute för granskning på kommunens hemsida och nu kommer man gå igenom synpunkter som allmänheten lämnat in, totalt cirka 50 stycken. Sedan kommer politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden få säga sitt.

Debatten kring detaljplanen har varit högljudd sedan planerna blev kända för några år sedan. Bland annat dras Kungsleden om och får vassare lutning.

Roland Johansson kommer försöka överklaga detaljplanen ifall den går igenom.

”Kan kräva pengar”

Peder Wiklund (C), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, säger att det redan finns en befintlig detaljplan, bland annat för byggandet av ett hotell, för stora delar av området och att den nya förändrade detaljplanen är betydligt bättre.

Kommunen kan avsluta den nya detaljplanen om det kommer in uppgifter som stödjer ett avslutande, men då ligger den detaljplan som tidigare vunnit laga kraft fast.

– Den gamla detaljplanen går att avsluta, men då kan den som har byggrätten kräva pengar för allt som hade kunnat stå där istället, och hur många miljoner/miljarder blir det då som kommunen måste punga ut? säger Peder Wiklund (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.