Mycket folk samlades i Hemavan för att diskutera byggplanerna längs Kungsleden. Foto: Roland JohanssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Välbesökt möte om kritiserade byggplaner i Hemavan

Publicerad

Planerna på att bygga bostäder vid Kungsplatån och Forsfallet i Hemavan har skapat mycket debatt. Många Hemavanbor är upprörda över planerna och det finns en misstro mot kommunledningen.

På onsdagen höll kommunen ett informationsmöte i Hemavan om ett förslag till detaljplan för bostäder vid Kungsplatån och Forsfallet. Mötet var välbesökt.

– Det var ett jäkligt bra möte, lugnt och skötsamt, säger Peder Wiklund (C), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Storumans kommun.

Försvårar friluftsliv

Byåldermannen Roland Johansson håller med om att det var ett bra möte, men han och andra kritiker menar att förslaget bland annat innebär att man bygger bort en besökspunkt och försvårar för det rörliga friluftslivet vintertid.

– Det stänger bort äldre och barnfamiljer från att ta sig upp på fjället. Det är fantastiskt att folk vill komma hit och investera, det är en guldsits att ta tillvara på. Men då kan vi inte förstöra produkten, säger Roland Johansson.

Han menar också att det finns ett bakomliggande problem där kommunen i samband med olika projekt i området inte hållit vad man lovat, vilket skapar misstro bland ortsborna.

– Vi kan inte lita på den kommunala handläggningen längre. Det är en misstro som är tragisk. Om det svajar med den kommunala hanteringen av lokalbefolkningen kanske investerare drar sig tillbaka. 

Följer processen

Peder Wiklund menar att kommunen försöker vara lyhörd, till exempel genom informationsmöten av den typ som hölls på onsdagen. Hans förhoppning är att det i slutänden ska bli en bättre detaljplan för området i Hemavan.

– Vi följer processen, lyssnar, kollar igenom och rättar. Jag tycker att det här är bra för att få till det bättre runt det rörliga friluftslivet, säger Wiklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer