Hör Hemavanbornas kritik mot planerna på fritidshus längs med Kungsleden . Foto: SVT

Stark kritik mot fritidshus vid Kungsleden: ”Man våldtar naturen”

Uppdaterad
Publicerad

De framskridna planerna på ytterligare fritidshus i Hemavan väcker reaktioner bland bofasta. Placeringen som gör att Kungsleden dras om och får vassare lutning upprör ortsbor.

– Det är en våldtäkt i naturen, säger Gertrud Hillörn som helst hade sett en exploatering av samhället någon annanstans.

Det är flera år sedan planerna på området tog fart. Nu gör kommunen justeringar och en detaljplaneändring som det informeras om vid ett möte under onsdagskvällen 9 oktober.

– Fritidshusen ska ersätta hotellet som var planen från början och vi drar om leden för att det ska bli så bra som möjligt, säger Peder Wiklund (C), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Storumans kommun.

Vacker utsikt

Ett samråd inför detaljplaneändringarna gick ut skriftligt före sommaren. Onsdagens möte är för att informera om ändringarna. En plats på Kungsleden som många oroat sig för är den som kallas ”Vacker utsikt”.

– Vacker utsikt kommer bli just intill den nya dragningen, säger Peder Wiklund som menar att tillgängligheten blir ännu bättre i och med förändringen.

Tror på överklagan

Men alla är inte övertygade:

– Jag har varit där och mätt och lutningen blir så tuff att man måste saxa med skidorna. Den tillgänglighet vi hade där även barn lätt kunde ta sig upp på fjället försvinner och även nedför blir ju lutningen ett problem, påpekar Roland Johansson som bor i Hemavan och som tror att exploateringen i området kommer följas av mer än en överklagan.

Området är bara ett i raden av områden som byggs i Hemavan de närmsta åren. Även väster om Hemavan finns planer på fler hus liksom hotellbygge nedanför Centrumhuset i Hemavan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.