Individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren (S) Foto: Tommy Forsgren

Individ- och familjenämnden i Umeå går mot kraftigt underskott

Uppdaterad
Publicerad

Individ- och familjenämnden i Umeå fortsätter att blöda pengar. Resultatet för årets första fyra månader visar ett minus på 9,4 miljoner kronor. Årsprognosen visar pekar mot ett minus på 50 miljoner kronor.

Det ekonomiska läget för individ- och familjenämndens verksamheter är ansträngt, årsprognosen för 2019 är minus 34 miljoner kronor.  Räknar man in kostnader för nya boenden så landar årsprognosen på minus 50 miljoner kronor. Det står klart sedan nämndens delårsrapport presenterades för politikerna under onsdagen.

Det negativa resultatet beror främst på ökade kostnader inom funktionshinderomsorg, försörjningsstöd samt barn- och ungdomsvård. Nämndens ordförande, Andreas Lundgren (S), menar att en stor del av kostnadsökningen beror på att kommunen får ta kostnader för personlig assistans som övervältras från Försäkringskassan.

Umeå kommuns ekonomi

– Förra året ökade våra utgifter för assistans med 18 miljoner medan Försäkringskassan minskade sina utgifter med samma summa. Det är ett stort problem att staten inte kompenserar kommunerna och inget nämnden kan påverka men vi ska hantera situatonen. Jag är oerhört kritisk till att det ser ut såhär, säger Andreas Lundgren (S).

”Kraftiga besparingar”

Tjänstemännen håller nu på att ta fram olika förslag för att möta de ökade kostnaderna.

– Vi måste se över allting, vi kommer inte klara det här utan att göra kraftiga besparingar. Det är förjävligt att det slår mot den grupp i samhället som har det sämst. Kommunerna måste få kompensation, nu är det upp till regeringen att se till att vi inte får en större välfärdskris än vad vi har, menar Lundgren.

Nu ska samtliga delar av nämndens verksamheter ses över för att ta fram förslag på hur man ska nå en budget i balans, i juni ska politikerna ta ställning till förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet