Vaccination mot influensan. Arkivbild. Foto: Ole Gunnar Onsøien

Influensavaccinet räcker bara till vissa i riskgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Influensavaccinet är enligt landstinget i princip slut i Västerbotten, och nu går Folkhälsomyndigheten ut med uppmaningen att landstingen ska börja prioritera vilka patienter i riskgrupperna som ska få vaccin.

Fram till idag har myndighetens rekommendation varit att prioritera de så kallade riskgrupperna, men nu är bristen på vaccin så stor att det handlar om att prioritera inom riskgrupperna.

– Vaccinet är nästan slut så det finns inte så många doser kvar att fördela, konstaterar Gunilla Persson som är biträdande smittskyddsläkare vid Västerbottens läns landsting.

150 doser kvar vid NUS

Det här betyder att de så kallade medicinska riskgrupperna kommer först i kön för de doser som finns kvar.

Enligt Gunilla Persson handlar det om ungefär 150 vaccindoser inom de särskilt utsatta klinikerna vid Norrlands universitetssjukhus, NUS: hematologen, onkologen, neonatalavdelningen, lungavdelningen och geriatrikavdelningarna.

– Det kan också finnas doser avsedda för personal som kan omfördelas till personer i riskgrupperna, säger Gunilla Persson.

Inget nytt förrän i slutet av januari

Hur många vaccindoser som finns kvar ute hos länets 39 hälsocentraler vet hon i dagsläget inte, men det finns ännu hälsocentraler som ger vaccin till patienter i riskgrupperna.

Biträdande smittskyddsläkaren berättar också att landstinget i Västerbotten inte kommer att få något mer vaccin förrän tidigast i slutet av januari nästa år.

– Intresset har varit oväntat stort i år, meddelar hon som också kan konstatera att influensaaktiviteten i alla fall just nu är mycket låg.

Det här är riskgruppen

  • Personer 65 år och äldre.
  • Gravida efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om kvinnan även tillhör annan riskgrupp.

Vuxna och barn över sex månader med:

  • Kronisk hjärt- eller lungsjukdom.
  • Nedsatt lungfunktion eller som har svårt att hosta av andra orsaker såsom extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder.
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes.
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Källa: Västerbottens läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.