Foto: Arkiv

Ingen plats i kommunens regi

Publicerad

Umeå kommunstyrelses arbetsutskott beslutade på tisdagen att det inte blir någon långsiktig uppställningsplats för de utsatta EU-medborgarnas husvagnar på kommunal mark. Kostnaden blir för hög, och det är inte ett kommunalt ansvar, menar majoriteten.

För närvarande står husvagnarna på campingen vid Nydala, men hyreskontraktet har löpt ut sedan länge, och nu måste de bort från platsen.

Totalt finns omkring 120 utsatta EU-medborgare i Umeå för närvarande, och för ett 50-tal av dem blev campingen en tillfällig lösning.

Kommunen och frivilligorganisationer har letat efter en ny plats som är passande och uppfyller lagstadgade villkor, men inte funnit någon. I ett tidigare inslag i SVT Nyheter Västerbotten, framstod olika kyrkor som ett alternativ. Men från kommunens sida blev det ett nej.

För dyrt

För att rymma samtliga 120 personer skulle det krävas två uppställningsplatser. Den beräknade kostnaden för att ordna sådana platser beräknas till 3 miljoner kronor, och den årliga driftskostnaden är 600 000 kronor. Dessutom tillkommer omkring 1 miljon kronor för att återställa platserna.

– De kostnaderna går inte att motivera utifrån likställighetsprincipen, som är lagreglerad. Det finns andra grupper med stora behov, och kommunen måste ha en struktur som håller, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

– Man ska komma ihåg att de här människorna vistas här tillfälligt med tanke på 3-månadersregeln, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Avhysning väntar

Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet, som innebär att de boende kommer att avhysas.

– Det innebär att man sätter barn på gatan utan tak över huvudet. Detta strider mot socialtjänstlagen och kommunfullmäktiges beslut om att pröva alla beslut ur ett barnperspektiv med utgångspunkt i barnkonventionen, säger Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå.

– Kommunens beslut om att inte garantera barn ett boende äventyrar deras trygghet och säkerhet. Ett fyrtiotal barn riskerar att fara illa. Vi värnar barns rätt till en trygg miljö oavsett vilka barn det gäller. I detta fall är det romernas barn, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer