Foto: SVT.

Kyrkan kan bli lösning för utsatta

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går tidsfristen ut för de EU-migranter som just nu bor på campingen på Nydala i Umeå. Just nu vet ingen var de ska ta vägen.

Det är fortfarande oklart var som händer med de som bor på campingen på Nydala.

– Kommunen har försökt, och vi har försökt hitta lösningar på det här, men i dagsläget har vi inget alternativ. Jag är optimist, jag tror att vi ska kunna lösa det här ändå, med utplaceringar vid olika kyrkor, men vi har inget klart svar idag, säger Roland Laestander, samordnare från Pingstkyrkan.

EU-migranter i Västerbotten

”Skapar oro”

Just nu bor knappt 40 vuxna och 10 barn i husvagnarna på campingen på Nydala. De boende har informerats om vad som väntar på söndag. En lösning kan vara att ställa upp de vagnar som Pingstkyrkan förfogar över, vid kyrkor runt om i staden. Ett annat alternativ är att privatpersoner kan upplåta mark, men situationen är osäker.

– Det är klart att det här skapar oro, men vi ingjuter ändå ett visst hopp om att vi ska kunna lösa det här. Men det värsta scenariot är ju att de inte har någonstans att ta vägen, säger Roland Laestander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet