Foto: Arkiv

EU-migranter förlorar husvagnarna

Publicerad

Nydalacampingens EU-migranter, bland dem många barnfamiljer, måste lämna platsen på söndag. Då kommer Pingstkyrkan att hämta tillbaka sina husvagnar som de har lånat ut, om det inte ordnas en ny uppställningsplats. Kommunen har hittills inte ordnat med någon yta där husvagnarna kan parkeras.

– Det kommer att vara fruktansvärt att stå där på söndag med familjer som blir fråntagna sina hem, där barn blir bostadslösa, och tolka och förklara för dem varför de inte har några vagnar, säger Linda Lundqvist, representant för föreningen RUNG, och initiativtagare till Hjälp Västerbottens tiggare.

– I värsta fall får folk sova i bilar eller på lastpallar under presenningar, säger hon.

EU-migranterna har nåtts av beskedet att de blir flyttade från Nydalas camping den 31 maj. Det gäller även de EU-migranter som bor på Backen-gården på Umedalen. Om de inte lyckas hitta en ny plats att ställa campingvagnarna, som de fått låna av Pingstkyrkan, kommer de att bli av med dem.

Det handlar om ett dussin husvagnar och ett femtiotal personer, däribland ett tjugotal barn, enligt Linda Lundqvist.

Barn drabbas

– EU-migranterna ringer till oss i panik och undrar vad de ska göra. De är oroliga för sina barn. Kommunen har inte velat ta ansvar hittills. Vi flaggade för detta redan i somras, men då hoppades kommunpolitikerna att EU-migranterna skulle flytta när det blev kallt. Men det hände inte, de är lika fattiga i alla fall, men tigger eller delar ut reklam för att få ihop pengar så att de kan betala för elen.

Vad önskar ni att kommunen gör nu?

– Vi hoppas att de skyndsamt ordnar en uppställningsplats, en hållbar boendesituation. Ta något av de hus som står tomma i väntan på renovering tills vidare! Det minsta man kan begära är att de har tillgång till el och vatten. Ta hänsyn till barnen i första hand. Vi vill att barnkonventionen ska respekteras av Umeå kommun. Situationen är akut, säger Linda Lundqvist.

– Beslutet om en ny uppställningsplats har blivit fördröjt i flera månader. Kommunens samordnare jobbar på en lösning. Senast söndag skulle de vara klara, så de tittar på det, säger Individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren (S). 

SVT har försökt nå kommunens samordnare Ahmet Gümüscü för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet