Israels ambassadör Ilan Ben-Dov besöker Umeå. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Israels ambassadör Ilan Ben-Dov besöker Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Idag besöker Israels ambassadör Ilan Ben-Dov Umeå.
– Han besöker oss för att visa sitt stöd för oss judar här, säger Carinne Sjöberg, före detta ordförande för judiska föreningen i Umeå.

I maj i år lades föreningen officiellt ner. Under våren utsattes föreningen för trakasserier som ledde till att föreningen lade ner sin verksamhet.

Hon understryker att det är en demokratisk fråga och inte en judisk.

– Folk vågar inte berätta att de är judar. Det har backats från demokratin och det är allvarligt menar hon.

Ambassadören kommer bland annat att träffa landshövdingen Magdalena Andersson men också en rad politiker under sin visit i Umeå.

Ser allvarligt på situationen

Israels ambassadör tillträdde i september 2017 och är relativt ny på posten. Under sitt besök i Umeå markerade han tydligt mot den senaste tidens utveckling.

– Föreningen i är väldigt väldigt liten men överallt i världen ska grupper oavsett politisk eller religiös tillhörighet kunna träffas och känna sig säkra. Vi ser allvarligt på det som hänt, säger Ilan Ben-Dov.

Förutom att träffa judar under sitt besök i Umeå träffade han också politiker och landshövdingen.

– Jag hoppas att mot slutet av den här dagen att det ska finnas lösningar för de som vill träffas, att det ska finnas en lokal som är säker och där judar kan mötas som minoritet i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.