Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet. Arkivbild. Foto: SVT

Jesper Strömbäck: ”Har som syfte att påverka opinionen”

Publicerad

Jesper Strömbäck som är professor i journalistik vid Göteborgs universitet menar att man inte kan jämföra Moderaterna i Västerbottens nyhetssajt ”Nyheter i Västerbotten” med andra nyhetsmedier.

Debatten går het efter att Moderaternas riksdagsledamot i Västerbotten, Edward Riedl,  anklagat SVT för att vara partiska, något som Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten har tillbakavisat.

Riedl är mycket kritisk till att han inte fått vara med i SVTs lokala nyhetsprogram under den här mandatperioden, vilket är en av orsakerna till att han och Moderaterna i länet startat webbsidan ”Nyheter i Västerbotten”. En sida som liknar en traditionell nyhetssajt, men på vilken det inte framgår att den drivs av ett politiskt parti.

– De traditionella nyhetsmedierna är journalistiska medier. Drivkraften bakom dem är journalistiska kriterier och en journalistisk professionalism för att försöka tillhandahålla sådan information som människor behöver för att fritt och självständigt ta ställning i olika samhällsfrågor, säger Jesper Strömbäck som är professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

”Har som syfte att påverka opinionen”

Att presentera webbsidan som en nyhetssida utan att tala om att det är ett politiskt parti som styr innehållet tycker Jesper Strömbäck är vilseledande.

– Traditionella medier gör en mängd olika saker som man kan vara kritiska mot, men att de skulle drivas av politiska agendor hör inte till de sakerna.

– Nyheter i Västerbotten och andra medier som är knutna till partier eller företag har som syfte att påverka opinionen i den ena eller andra riktningen, säger Strömbäck.

Vad säger du om att Edward Riedl som är riksdagsledamot för Moderaterna driver det här resonemanget att deras sida är precis lika opartisk som SVT, till exempel?

– Antingen säger han det för att han vill lyfta upp Nyheter i Västerbotten och konkurrera med de traditionella medierna, eller så tyder det på en djup okunskap om vad nyhetsjournalistiken är och hur de fungerar, säger Strömbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer