Umeå kommunalråd Hans Lindberg frågade två gånger efter namnet på SVT:s källor. Foto: SVT.

Frågade efter SVT:s källor – nu utreds kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) går vidare med anmälan mot Umeås kommunalråd Hans Lindberg. Under måndagen skickade de en remiss till Umeå kommun där de vill att kommunen ger sin syn på det som inträffat.

Samtidigt har JO beslutat att inte väcka någon förundersökning i ärendet. Det betyder att Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) kan få kritik för sitt agerande men att han inte kommer att drabbas av några straffrättsliga åtgärder.

– Vi har i alla fall funnit skäl att utreda om det finns något agerande som strider mot lag eller på annat sätt är felaktigt. Nu vill vi att kommunen utreder det här och yttrar sig, säger Helena Tyni som är handläggare hos JO.

– Sen när vi har fått kommunens yttrande så får vi avgöra om det är någonting som antingen strider mot lag eller är olämpligt på annat sätt, fortsätter hon.

Frågade om SVT:s källor

Det var i våras som kommunalråd Hans Lindberg (S) vid två tillfällen frågade efter namn på SVT:s källor inom kommunen. Någonting som kan innebära efterforskande av källa, ett brott mot svensk grundlag som i allvarliga fall kan leda till fängelse i upp till 12 månader.

Helena Tyni menar däremot att handlingen som beskrivs i anmälan mot Lindberg inte är så allvarlig att den kan leda till straffrättsliga konsekvenser.

– JO har ju beslutat att inte inleda någon straffrättslig förundersökning som är del i ett straffrättsligt förfarande.

Vad innebär det att ni ändå startar en tillsyn av det här ärendet?

– Det får vi lämna öppet och se vad utredningen ger, om det ska generera kritik eller ej, säger Helena Tyni, handläggare på Justitieombudsmannen.

Senast 22 oktober ska Umeå kommun ha svarat på remissen från JO.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Hans Lindberg (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.