Jonas Sjöstedt (V) på plats i Malå i Västerbottens inland. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Jonas Sjöstedt förvånad över hur folk röstat i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det är turbulent kring regeringsbildningen gör Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt en kort inlandsturné. Han besöker orter där Vänsterpartiet gjort en starkt val – men också Sverigedemokraterna gått framåt.

Malå har fått en nytt kommunalråd, Vänsterpartiets Lennart Gustavsson. I grannkommunen Sorsele som Jonas Sjöstedt också besöker under dagen styr vänstern.

Det är också kommuner där det finns ett missnöje som gör att samma personer röstar på V i kommunvalet men SD till riksdagen.

SVT Nyheter Västerbotten skildrade röstsplittringen i en reportageresa efter valet.

Jonas Sjöstedt är förvånad.

– Det är mycket ovanligt. All statistik vi har visar att den som röstar på Vänsterpartiet i ett val, kanske röstar på Socialdemokraterna i nästa val. Möjligen Miljöpartiet i storstäderna, säger Jonas Sjöstedt (V).

Tar signalerna på allvar

Statsvetare Magnus Blomgren tror att röstsplittringen kan vara ett uttryck för att man väljer partier som inte representerar det etablerade utan står för någon form av opposition mot systemet.

Men Jonas Sjöstedt menar att just Vänsterpartiet redan tar signalerna från inlandet på allvar.

– En politik för jämlikhet gynnar landsbygdssverige, det tror jag är en viktig anledning till att vi gått så bra som vi gjort i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.