Klass 2-varning för nytt snöoväder i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har nu gått ut med en klass 2-varning för Västerbottens kustland under torsdagen och fredagen. Det kan komma upp till 35 cm snö på kort tid – men betydligt mer totalt sett, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Enligt SMHI är det främst den östra delen som drabbas och det kommer också vara friska vindar.

– Folk kommer att uppleva att det kommer betydligt mer snö än 35 cm, totalt sett blir det över en halvmeter under 24 timmar, säger Nitzan Cohen.

Enligt honom kan ovädret jämföras med det som Västerbotten drabbades av förra veckan. Området som drabbas mest är kustlandet från Skellefteå ner mot Umeå.

– Egentligen är läget sämre än förra veckan, man har inte hunnit röja bort snö som man önskat. Det är ett allvarligt läge med risk för störningar som strömavbrott, teleavbrott, stora snömängder och olyckor, säger Nitzan Cohen.

Även inlandet och fjälltrakterna kommer att få mycket snö, där är klass 1-varningar utfärdade.

Snöfallet ska avta tillfälligt under fredag morgon. Men från sena fredagen och tidiga lördagen är det åter igen för större snömängder, ca 30 cm.

– Då blir det framförallt kusten från Skellefteå och norrut som drabbas, säger Nitzan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet