– De som bor har inte så lång tid kvar i livet, de måste få träffa sina närstående, säger Ann-Charlotte Reisek, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Storuman, om att besöksförbuden på äldreboendena hävs. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kluvna känslor i länet när äldreboenden öppnas upp

Uppdaterad
Publicerad

Länets medicinskt ansvariga sjuksköterskor ser både risker och fördelar med att besök tillåts på äldreboenden från den 1 oktober.

– Det blir mer jobb för oss, det kräver mycket riskanalyser och resurser från oss, säger Fausta Marjanovic i Bjurholm.

De medicinskt ansvariga sjuksköterskor som SVT har pratat med tycker att det är positivt för de äldre att de särskilda boendena går att besöka igen. Men de ser både risker för smittspridning och mer jobb för personalen.

– De som bor har inte så lång tid kvar i livet, de måste få träffa sina närstående. På sikt är det svårt att ha det besöksfritt, säger Ann-Charlotte Reisek, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Storuman.

Coronaviruset i Västerbotten

Sjuksköterskorna säger att man vid boendena kommer att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen satt upp.

– Vi har skapat rutiner utifrån de rekommendationer som finns. Det innebär till exempel att varje besökare ska hälsodeklareras och besöken ska bokas i förväg. Dessutom ska besökarna hålla avstånd på 2 meter och desinficera händer när de går in och ut, säger Fausta Marjanovic i Bjurholm.

I Umeå rekommenderas både besökare och personal som vistas inne på boendena att bära munskydd, detta på grund av smittläget i Umeå kommun. Vindelns kommun öppnar upp, men avråder från besök och korttidsboendena kommer att hållas stängda.

I klippet ovan hör du Ann-Charlotte Reisek i Storuman om vad hon tycker om att besöksförbudet hävs och vad riskerna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet