Kommunalrådet Mathias Haglund (S) välkomnar diskussionerna om byskolornas framtid. Foto: SVT

Kommunalrådet i Vindeln om bybornas kritik: ”Bra med ett engagemang”

Uppdaterad
Publicerad

Det är kommunens ekonomi som är det stora hotet mot byskolorna i Vindelns kommun. Kommunalrådet Mathias Haglund (S) förstår kritiken från de berörda byarna, men säger att det handlar om att få ekonomin att gå ihop.

Bybor i bland annat Åmsele har uttryck ett stort missnöje med de sparförslag som finns inom utbildningssektorn i Vindelns kommun och som kan leda till att tre byaskolor läggs ner. Kommunalrådet Mathias Haglund (S) pekar på de ekonomiska utmaningar kommunen står inför, men välkomnar engagemanget från byborna i debatten.

– Det är bra att man har ett engagemang och gör inspel i processen, säger Mathias Haglund.

Kritik mot underlaget

Oppositionsrådet Simon Karström (C) är kritisk till det underlag som ligger till grund för de olika sparförslagen inom skolan. Han tycker inte att de befolkningsprognoser som tagits fram och visar på minskad befolkning stämmer.

– När jag söker själv på SCB så säger man att Vindeln har möjlighet att växa. Då förstår inte jag varför det inte finns med i underlagen, varför det inte är en faktor som nämns. Det finns inget bra underlag att fatta ett sådant här beslut på, säger Karström.

Barn- och utbildningsnämnden ska ta beslut i frågan på fredag den 9 oktober och sedan kommer frågan eventuellt att skickas till kommunfullmäktige den 30 november.

I klippet utvecklar kommunalrådet Mathias Haglund sin syn på skolbesparingsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.