”Vi kan inte spara på barnen” – hör byborna i Åmsele. Foto: SVT

Byskolor i Vindeln hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från Vindelns kommun är det inte ekonomiskt försvarbart att behålla alla kommunens byskolor, något som upprör många i de berörda byarna. I veckan tas frågan upp i barn- och utbildningsnämnden.

Vindelns kommun behöver spara pengar och det är cirka sju miljoner kronor behöver sparas in inom kommunens utbildningssektor. Granö, Hällnäs och Åmsele är de byar som berörs och SVT:s reporter har besökt Åmsele för att höra vad man tänker om planerna.

– Försvinner skolan så tror jag att det inte går länge innan övrigt faller som affären och räddningstjänsten, säger Anna Sundelin, boende i Åmsele.

Politikerna har idag fyra alternativa skolstrategier att ta ställning till och på fredag ska det första delbeslutet tas då frågan lyfts i barn- och utbildningsnämnden. Eventuella beslut om nedläggning kommer sedan att skickas till kommunfullmäktige den 30 november.

I klippet kan du höra vad boende i Åmsele tycker om en eventuell skolnedläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.