Arkivbild. Foto: SVT

Kommunchefen: ”Vi vet att vi har problem”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens narkotikarelaterade dödsfall i Vilhelmina har frågan väckts om vad kommunen gör för att motverka drogmissbruket i samhället. Och kommunchefen Karl-Johan Ottosson medger att det finns ett drogproblem, men säger att detta inte är unikt för just Vilhelmina.

Ottosson menar att drogmissbruket är ett nationellt problem.

– Vi vet att vi har problem med droger i Vilhelmina, precis som alla andra kommuner. Jag tycker inte vi sticker ut, även om det förstås är tråkigt att vi drabbats av två dödsfall på så kort tid, säger kommunchefen.

Enligt Ottosson jobbar kommunen både kortsiktigt och långsiktigt och samarbetar med Region Västerbotten och Polismyndigheten för att få bukt på problemet.

– Målet är att ändra attityden till droger och droganvändande och nyckeln till att lyckas är att få ungdomarna att klara skolan. Vi vet att det är en viktig del för att undvika utanförskap och få en fribiljett till gymnasiet. Och har du en färdig gymnasieutbildning så är faran betydligt mindre.

Vad gäller samverkan med andra myndigheter anser Ottosson att kommunen gör mycket redan idag.

– Vi har tillsammans med polisen skrivit på ett medborgarlöfte om att samverka stenhårt mot den här problematiken och jag tycker det är roligt att vi har ett bra samarbete myndigheterna emellan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet