Kommunen förbereder avhysning

Uppdaterad
Publicerad

Umeås politiker vill inte lägga pengar på en ny husvagnsplats för utsatta EU-migranter. Samtidigt förbereder kommunen avhysning av de personer som bor i husvagnarna vid Nydalabadet.

Socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindberg säger att tisdagens beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott innebär att man inte kommer att ordna campingplats för EU-migranterna. Kostnaden för en ny uppställningsplats beräknas till runt fyra miljoner kronor.

– Processen fortsätter nu på tjänstemannanivå, säger Lindberg.

EU-migranter i Västerbotten

Reserverade sig

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Vänsterpartiet pekar bland annat på att barn och barnfamiljer kan komma i kläm.

– Det man säger är att de här barnen inte är lika viktiga som andra barn, säger Vänsterpartiets gruppledare Ulrika Edman.

Avhysning inom kort

Kommunen räknar med att det idag finns runt 120 utsatta EU-migranter i Umeåområdet, några av dem har under vintern bott i husvagnar vid Nydalabadet i Umeå. Men hyresavtalet gick ut i mars och snart kommer de att avhysas,

Kommunen kommer inom kort att vända sig till kronofogden för att tömma området inför sommaren.

– Vi har haft en bra dialog med frivilligorganisationerna och försökt hitta nya platser, men inte nått någon lösning, säger stadsdirektör Jonas Jonsson.

Parallellt med avhysningsplanerna jobbar kommunen, och framförallt frivilligorganisationerna, vidare med att försöka hitta nya uppställningsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet