Efter takraset: Nya badhuset kan öppna tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre veckor innan Umeå simhall skulle stängas rasade delar av innertaket ner. Men enligt fastighetschefen beror det inte på bristande underhåll. Nu kan det bli så att det nya badhuset smygöppnas.

På torsdagseftermiddagen rasade delar av innertaket ner på Umeå simhall. Badhuset var öppet, men ingen kom till skada, och efter händelsen beslutade kommunen att stänga simhallen för gott. Den planerade stängningen var om tre veckor, och därefter ska huset rivas. Men rivningsplanerna har inte gjort att man tummat på underhållet, menar fastighetschefen Dan Vähä.

– Nej, vårt fastighetsansvar bygger på att vi ska säkra anläggningar. Vi har alltid kontrollpunkter som ska utföras kontinuerligt. Jag vill inte säga att vi har brustit i underhållet, säger han.

Se också: ”Jag hörde en knall och vände mig om.”

Inga felanmälningar

Än så länge vet man inte orsaken, men enligt Dan Vähä sliter den varma badhusmiljön på byggnaden, och ökar risken för korrosion, något som är näst intill omöjligt att se med blotta ögat. 

Visste du att taket var i så här dåligt skick, eller var det oväntat?

– Precis innan jag träffade dig kollade vi våra felanmälningar, och vi har inte fått någon felanmälan på innertaket, så det här var oväntat, säger Dan Vähä.

Flyttar simträningar

Den som har gymkort kan fortfarande träna på simhallen, men de planerade simträningarna får flyttas.

– Man kan vara i Holmsund till exempel, eller om man får komma in i Navet tidigare och träna. Det får Umeå Fritid titta på, men den möjligheten tror jag finns, säger Dan Vähä.

”Jobbigt att åka till annan simhall”

Nu kan det alltså bli så att Umeå simsällskap får komma in tidigare i det nya badhuset och träna

–De har tävlingar kvar och det blir för jobbigt för dom att åka till någon annan simhall. Vi tittar på hur vi kan lösa det.

Även vissa skolelever som har skolsim kan få komma in tidigare i Navet.

– Det kan bli så att vi passar på att testa anläggningen. Systemen är inte testade, det handlar bland annat om ventilationssystemet och vattenreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.