Foto: SVT

Motståndarna kämpar – ska stoppa kärnkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

I helgen genomförs i Skellefteå en internationell kärnkraftskonferens. Arrangörerna tror fortfarande tror att det går att stoppa det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki i Finland.

Inför folkomröstningen om kärnkraften 1980 skaffade sig Jan-Erik Engman en halsduk där det står ”atomkraft – nej tack”. Trots att den nu är mer än 35 år gammal har han kvar den och använder den.

– Jag insåg redan då att det skulle behövas ytterligare påtryckningar för att det verkligen skulle bli en avveckling så jag fortsatte att använda den, och det har jag fortsatt med, säger Engman.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Drivit motstånd

Jan-Erik Engman har de senaste åren drivit motståndet mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki i Finland via nätverket ”ett kärnkraftsfritt Bottenviken”. Nu är han med och arrangerar en internationell kärnkraftskonferens med hundra deltagare från olika länder.

Protesterna mot det planerade kärnkraftverket har varit många.

Fullt program

Moderator är Stina Oscarson som är regissör, författare och samhällsdebattör och uppvuxen i Skellefteå. Programmet är fyllt av allt från information om nämnda planerade kärnkraftverk och om det finsk-ryska kärnkraftverket Hanhikivi-1 till ekologin i Bottenviken.

– Fennovoima ska lämna in miljökonsekvensbeskrivning och bygglovsansökan innan sommaren, annars förfaller tillståndet. Därför är det ju bra att uppmärksamma det här, utbilda oss själva och informera så många som möjligt så mycket som möjligt, säger Jan-Erik Engman. Han hoppas att bygget i Pyhäjoki aldrig ska bli verklighet.

Tror du verkligen att det är möjligt att det inte blir av?

– Definitivt. Helt enkelt därför att pengarna som ska användas kommer från Ryssland och deras ekonomi är på väg ner nu. Även om detta projekt är högt prioriterat så tror jag inte det är helt omöjligt att stoppa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet