Konkurs hotar efter brutet asyllöfte

Uppdaterad
Publicerad

Först lovade Migrationsverket att Peter Green vid Kronlund kursgård i Hällnäs skulle få ta emot flyktingar. Sen drog man tillbaks löftet. All planering gick i stöpet och nu hotar konkurs för Kronlund kursgård. 

Tillsammans med flera andra entreprenörer i Norr- och Västerbotten fick Peter Green ett tilldelningsbeslut av Migrationsverket i början på oktober.

– Du ser själv, där står mitt namn och mitt företag, säger Peter Green och pekar på raden i beslutet.

Investerade halv miljon

När det blev offentligt att han skulle ta emot 80 flyktingar ringde kunder och avbokade julbord och sina planerade konferenser. Peter Green investerade cirka 500 000 kronor i byggnaderna och i arbetstid för att få lokalerna godkända.

En representant från migrationsverket och kommunen hade också ett möte med de företagare som skulle ta emot flyktingar. Allt var klappat och klart men det slutliga beskedet från Migrationsverket dröjde.

– Vi satt och väntade utan inkomster. Det gick sämre för verksamheten och den 18 november avfördes vi från Migrationsverkets lista då jag inte fått in pengar till min privata skatt, säger Peter Green.

Vad tycker du om det här?

– Jag är fruktansvärt besviken. Vi hade allt klart och så blir det så här... Det har kostat mycket pengar och nu är det risk att vi går omkull, säger Peter Green som också säger att han inte blivit så här blåst tidigare i sitt jobb som entreprenör.

Men Migrationsverkets jurist Kent Juhlin menar att det var olyckliga omständigheter som gjorde att Peter Green kom i kläm.

– Av det jag hittils har hört så kan jag inte se att migrationsverket har gjort något fel, säger Kent Juhlén.

Hoppas på skadestånd

Nu har både kommunalrådet i Vindeln och personal från länsstyrelsen engagerat sig för att Peter Green ska få ta emot flyktingar, och han hoppas också på att Migrationsverket ger honom ett skadestånd.

– Ja om det visar sig att han är berättigad till att få skadestånd ska han naturligtvis få det säger Kent Juhlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.