Foto: Skellefteå kommun.

Koreanskt företag etablerar sig i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå har idag beslutat föreslå kommunfullmäktige att sälja ett markområde på östra Hedensbyn till ett Koreaägt bolag som ska bygga en fabrik på området. Fabriken ska tillverka det aktiva materialet som behövs i Northvolts batterier.

Dongjin Sweden AB heter det helägda dotterbolaget till Dongjin Semichem Co Ltd i Korea vilket har skrivit avtal med Northvolt att leverera det material som kallas Carbon Nanotube Slurry (CNT) som behövs i batteritillverkningen.

– Det är ytterligare ett steg i att bygga ett lokalt ekosystem med underleverantörer i direkt anslutning till Northvolt ett, konstaterar kommunikationschef Jesper Wigardt.

Enligt honom handlar det om en fabrik som behöver anställa 80-100 personer med olika kompetenser.

Totalt 6 000 anställda behövs i fabriksproduktion

– Vi kommer själva att behöva rekrytera cirka 3000 personer och räknar med att våra underleverantörer behöver anställa lika många, berättar Jesper Wigardt som ändå ser positivt på rekryteringsprocessen.

– För tre år sedan fanns det en del initiala frågetecken kring rekryteringen men jag tycker att vi blivit mer och mer trygga med att vi kommer att hitta den kompetens som krävs. Det kommer dock att krävas ordentliga insatser både från oss, regionen och övriga inblandade aktörer.

Området bolaget köper är 39 000 kvadratmeter och priset 500 kronor per kvadratmeter. Ansökan om miljötillstånd lämnades in till mark- och miljödomstolen under maj månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.