Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Kortare vårdköer i länet – regionen belönas med 82 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten får mest pengar av alla regioner i landet från regeringen efter goda prestationer i den så kallade kömiljarden. En satsning för att korta väntetiderna till specialistvården eller operation.

Regeringens satsning ska stärka svensk hälso- och sjukvård och med modellen får varje region pengar om den kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation, jämfört med föregående år.

Region Västerbotten lyckades få den största potten i landet räknat per invånare – 82 miljoner kronor.

– Det är naturligtvis ett bra tillskott för hälso- och sjukvården i länet, men den största vinsten är den ökade tillgängligheten för patienterna, säger Ulrica Bergström, verksamhetschef på ortopediska kliniken i Umeå.

Dubbelt så många fick ögonoperation

En av de verksamheter som kortat sina köer är ögonkliniken Västerbotten. Köerna till de tre ögonklinikerna har totalt kortats med cirka 300 patienter som opererats för gråstarr. I augusti fick 53 procent operationstid inom 90 dagar och i november visade den siffran 100 procent.

– Vår länsklinik har ett stort patientflöde, för länets del handlar det om drygt 60 000 mottagningsbesök per år, så det fanns en stor möjlighet att påverka resultatet, säger verksamhetschef Tommy Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.