Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Olov Grankvist, verksamhetchef vid obstetrik och gynekolog, saknar från regionpolitikerna. Foto: SVT, Marilén Karlsson

Kostnaderna för hyrbarnmorskor skenar i Västerbotten – kan kosta regionen 12 miljoner kronor i år

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Kostnaderna för hyrbarnmorskor har ökat lavinartat i Västerbotten det senaste två åren. Hittills i år har det kostat regionen ungefär 6,6 miljoner kronor. Lycksele BB står för den absolut största kostnaden.

– Jag tror att kostnaden för året kommer att landa på 12 miljoner, säger Olov Grankvist, verksamhetschef.

För tre år sedan hade Region Västerbotten inga kostnader för hyrbarnmorskor. Under 2021 skenade kostnaderna rejält till 7,5 miljoner. Detta visar siffror som tidningen Folkbladet tagit fram.

Flera barnmorskor har slutat

Lycksele BB stod för den största delen. Anledningen är att flera barnmorskor har slutat efter arbetsmiljöproblem. Efter det har förlossningen varit beroende av hyrbarnmorskor.

– Lycksele BB är i allra högsta grad beroende av hyrbarnmorskor, säger Olov Grankvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Det finns nu endast två ordinarie barnmorskor i Lycksele. Det saknas elva barnmorskor och det löser regionen antingen genom rotation från de två andra förlossningsenheterna, timvikarier eller hyrbarnmorskor.

Slutnotan kan bli 12 miljoner

Kostnaderna för hyrbarnmorskor har fortsatt att skena under 2022. Hittills har det kostat regionen 6,6 miljoner kronor. Verksamhetschefen tror att slutnotan för året kommer att bli en fördubbling jämfört med tidigare år.

– Jag tror att kostnaden för året kommer att landa på 12 miljoner, säger Olov Grankvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Kan inte konkurera med bemanningsföretag

I skrivande stund är det fyra olika bemanningsföretag som annonserar efter barnmorskor. Olov Grankvist säger att region Västerbotten inte kan konkurrera med bemanningsföretagen som bland annat erbjuder bättre löner. 

– Det enda vi kan konkurrera med är att man alltid vet när man ska jobba och att man inte behöver vara borta någonstans i Sverige, säger Olov Grankvist.

Verksamhetschefen: ”Inte nöjda”

Region Västerbotten har tagit fram förslag på hur man ska jobba för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Enligt Olov Grankvist är det viktigt att lyssna på vad barnmorskorna själva tycker.

Är det ett misslyckande?

– Ja, det är klart att vi inte ska vara nöjda med att vi inte kan bemanna. Vi har inte lyckats sämre än någon annan, men vi har inte lyckats bättre, säger Olov Grankvist.

Hör vad Olov Grankvist saknar från regionpolitikerna i klippet.

2017: Umeå 564 812, Skellefteå: 0, Lycksele, 0

2018: Umeå 0, Skellefteå: 0, Lycksele, 0

2019: Umeå 0, Skellefteå: 0, Lycksele, 0

2020: Umeå 766 270, Skellefteå: 0, Lycksele, 387 423

2021: Umeå  3 586 191, Skellefteå: 553 537, Lycksele: 3 342 112

2022: Umeå,1 366 215,00 Skellefteå 770 502, 52 , Lycksele: 4 510 703,64

Fakta: Folkbladet och Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västerbotten

Mer i ämnet