”Det är mindre cannabis och mer tabletter” – hör Lars Westermark berätta om narkotikasituationen. Foto: Berno Jonsson, SVT.

Mindre krogvåld men mer narkotika – så har brottsligheten förändrats under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Krogvåldet och polisingripanden i krogmiljö har minskat drastiskt under pandemin. Det uppger polisen i Skellefteå. Däremot märker man att våldet delvis har förflyttat sig till hemmen och mer narkotika är i omlopp.

I hela landet visar siffror att anmälningarna som gäller misshandelsbrott mot män har minskat något under år 2020 jämfört med år 2019, medan misshandelsbrotten mot kvinnor har ökat.

Narkotikabrotten ökar

Men den största förändringen under pandemin är att mer narkotika är i omlopp, enligt Skellefteåpolisen. I Region Nord, alltså de fyra nordligaste länen, anmäldes drygt 12 800 narkotikabrott under förra året, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med tio procent jämfört med år 2019.

– Det har blivit mer tabletter som till exempel Tramadol men vi ser även en stark uppgång på användandet av amfetamin, säger Lars Westermark som är lokal polisområdeschef i Skellefteå.

Satsar mer resurser

Skellefteåpolisen lägger det mesta av sina resurser på att försöka störa knarkhandeln i området för att få användandet att minska.

– Eftersom krogvåldet är nästan obefintlig sedan pandemin började och därmed också vår ingripandeverksamhet så kan vi satsa mer resurser på narkotikan istället, säger Lars Westermark.

I klippet ovan hör du mer om brottsligheten under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.