Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det var inte kaos, det är under kontroll” – följ med SVT:s reporter på IVA i Umeå Foto: Tommy Forsgren, SVT

”Ett reportage jag aldrig glömmer”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · Vissa reportage minns man mer än andra som journalist. Men besöket hos svårt sjuka på covid-IVA i Umeå är nog ett reportage som jag aldrig kommer att glömma.

Maria Brändström

Reporter

För det första: det var inte självklart att vi som tv-team skulle bli insläppta. Det krävs alltid tillstånd för att få filma på sjukhusen i länet och att få komma in på intensiven hör till ovanligheterna. Att då få komma in i salen där de svårast sjuka patienterna ligger var absolut ingenting att ta för givet.

SVT-kollegor på andra håll i landet har gjort liknande reportage, men personalen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå ville ge en annan bild än den som framkommit tidigare. ”Vi är inga offer och vi är inga hjältar. Vi gör vårt jobb och det är inget kaos” sa sjuksköterskan Veronica Frost på telefon innan vårt besök.

Ändå vet inte jag och fotografen Tommy Forsgren vad som ska komma när vi klär på sig skyddsrockar, maskar och ett visir av OH-blad och gör oss redo i slussen innan vi går in i salen. Vi vet inte heller hur vi kommer att agera, när spänningen släpper efteråt.

Men så får vi får ett gott tecken – en sjuksäng rullas ut med en covid-patient som blivit piggare och som nu får fortsätta rehabiliteringen på en vårdavdelning. Hoppet tänds precis innan vi kliver in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet