Björn Jonsson, enhetschef vid Länsstyrelsen Västerbotten. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Länsstyrelsen: Skyddsvärda vargen skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som rivit flera renar kring Jörn sköts av länsstyrelsen på onsdagen. Enligt länsstyrelsen såg man ingen annan utväg än att avliva vargen.

– Den har ställt till med så mycket skada för samebyarna, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör.

Under flera månader har vargen rivit renar i flera av samebyarna i Norrbotten och Västerbotten och nu senast är det Svaipa och Mausjaur samebyar som haft störst problem.

Naturvårdare från länsstyrelsen kunde spåra vargen under onsdagen och avlivade den från helikopter.

”Den enda utvägen”

Den skyddsvärda vargen hade bara varit i Sverige mindre än fyra månader sedan första observation, vilket innebär att den inte kunde flyttas på grund av karantäntiden som är just fyra månader.

– Vi är beredda på att det kommer bli debatt om det här men den samlade bedömningen från både Naturvårdsverket och oss på länsstyrelsen gör att det här var den enda utvägen och jag hoppas att det nu blir lugn och ro i samebyarna och renhjordarna, säger Björn Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.