”Varför ska man ens behöva kämpa och bråka” – hör Linas familj om att hon nekas assistans Foto: Mikael Assmundsson, SVT

22-åriga Lina har livslångt behov av assistans – nekas

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Lina Deijer har haft rätt till personlig assistans sedan hon var åtta. Hon har flera diagnoser och ett konstaterat livslångt behov av hjälp. I februari drog Försäkringskassan ändå in stödet. Nu tvingas mamma Anna stanna hemma från jobbet.

– Vi fattar inte. Linas behov av hjälp har inte förändrats, säger Anna Deijer.

Lina Deijer föddes med Downs syndrom, en svår utvecklingsstörning och befinner sig på en 3 till 5-årings nivå, trots att hon idag är 22 år.

Hon har immunbrist och en kronisk lungsjukdom som kräver flera inhalationsbehandlingar om dagen. Läkare intygar att hon behöver hjälp livet ut med vardagsbestyren, därför har hon haft en personlig assistent sedan hon var åtta år. Men inte längre.

I februari meddelade Försäkringskassan att hennes rätt till assistansersättning upphör med omedelbar verkan, vilket även vk.se berättat.

– Man tror inte att det är sant. Intygen säger ju att hon har behov av hjälp dygnet runt. Det är inget som vi hittat på, säger föräldrarna Urban och Anna Deijer som fick beskedet plötsligt.

Beslutet omprövades

Försäkringskassan prövade om sitt tidigare beviljande när Lina tog studenten från särskolan och istället började på daglig verksamhet i Umeå. Enligt staten föll då ansvaret över på kommunen, eftersom en stor del av hennes behov ska vara täckta av vistelsen där.

– Linas behov är precis som du säger oförändrade. Hon behöver ha en långsiktig lösning på hur de ska tillgodoses, inte behöva känna att det ska vara tidsbegränsat. Men i det här läget ligger ansvaret på kommunen, säger Kristina Åstrand, enhetschef vid Försäkringskassan.

Tvingas stanna hemma

Umeå kommun har nu också nekat personlig assistans, men har enligt föräldrarna erbjudit korttidsboende och hemtjänst, vilket inte täcker Linas behov. Istället tvingas mamma Anna Deijer stanna hemma från jobbet från och med denna vecka.

– Vem erbjuder nån på en 4-årings nivå hemtjänst. Det är en helt bisarr situation egentligen, säger pappa Urban Deijer.

Familjen har tagit juristhjälp och överklagat, men det kan ta tid.

SVT har sökt Umeå kommuns enhetschef som inte kunnat uttala sig än på grund av sjukdom.

Så säger lagen

Om du har en omfattande funktionsnedsättning har du rätt att ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Det regleras i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

I rätten till ett gott och självständigt liv ingår till exempel att du ska ha möjlighet att arbeta, studera eller ha någon annan meningsfull sysselsättning. Du ska också kunna vara med i samhällslivet och till exempel kunna ta del av kultur- och fritidsutbud på samma villkor som alla andra.

Det är huvudsakligen kommunen som har ansvar för att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade följs. Kommunen ska följa upp vilka som kan få stödinsatser, ta reda på behoven av stöd och service och erbjuda det så mycket som du behöver.

LSS är en rättighetslag. Det betyder att du kan överklaga beslut till domstol som också kan ändra på vad till exempel kommunen bestämt.

Personlig assistans

Du kan söka om personlig assistans från kommunen eller Försäkringskassan om du har en funktionsnedsättning som innebär att du behöver hjälp för att lösa dina grundläggande behov. Det kan vara hjälp med din personliga hygien, att äta, att klä av och på dig, eller annan hjälp som förutsätter att den som hjälper dig känner dig väl. Dessutom kan du få hjälp med andra personliga behov, som förflyttningar och matlagning eller för att kunna utöva fritidsaktiviteter eller arbeta.

Både vuxna och barn kan få personlig assistans.

Assistansersättning

För beslut om personlig assistans ansvarar antingen kommunen eller Försäkringskassan. Det beror på hur stort ditt behov av hjälp är. Om du behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med dina grundläggande behov har du rätt till assistansersättning från Försäkringskassan. I annat fall ansvarar kommunen för din assistans.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.