Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man tror inte att det är sant” – hör Linda Kemppainen om hennes ryggproblem och om hur hon ser på situationen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Linda skulle få vänta över 3 år på operation i Västerbotten – skickas till privatklinik i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Linda Kemppainen i Skellefteå har ett stort diskbråck som orsakar smärtor och känselbortfall. Väntetiden för operation i Region Västerbotten är över tre år. Nu skickas hon till en privatklinik i Stockholm.

– För min del är det bra att jag får en operation, men kostnadsmässigt för samhället är det ju katastrof, säger Linda Kemppainen.

Linda Kemppainen uppsökte förra året akuten vid flera tillfällen på grund av smärtor. En av läkarna hon träffade förstod att det inte rörde sig om något litet diskbråck, eftersom hon hade sådana smärtor.

Hon fick dock vänta tre månader på en magnetkameraundersökning eftersom det rådde stabsläge i regionen vilket orsakade långa köer.

Över tre års väntetid

På undersökningen bekräftades att hon drabbats av ett stort diskbråck. Väntetiden för den operationen Linda nu väntar på är 3,3 år i region Västerbotten.

För att regionen ska kunna uppfylla vårdgarantin har hon nu fått en remiss till en privatklinik i Stockholm där hon ska opereras. 

”Man tror inte att det är sant” – hör Linda Kemppainen om situationen.

Har du fått vänta på operation? Svara på SVT:s enkät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet