Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett fantastiskt jobb” – hör Natalya Vintonyak (t h) om hennes anställning inom kommunen. Foto: Berno Jonsson / SVT.

Lyckat projekt – ukrainska flyktingar förstärker hemtjänsten i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Många av de ukrainska krigsflyktingar som kom till Skellefteå har fått jobb inom hemtjänsten. Kommunen beskriver projektet som ovanligt lyckat. 

– Det är en sorts ”perfect storm”, säger Anna-Klara Granstrand som är utvecklingsstrateg i Skellefteå kommun. 

Av de cirka 153 ukrainska krigsflyktingar som kommit till Skellefteå är det cirka 40 stycken som fått jobb inom hemtjänsten. De har trainee-anställningar och lär sig svenska under tiden.

”Arbetsmarknad skriker efter personal”

De stora industrisatsningarna i norr, bland annat batterifabriken i Skellefteå, gör att behovet av arbetskraft är stort inom många branscher. Skellefteå kommun passar därför på att knyta ukrainska flyktingar till sig – samtidigt som de lär sig svenska.

– I Skellefteå har vi har en arbetsmarknad som skriker efter personal och helt plötsligt fanns det kompetenta och arbetsvilliga människor som kom till kommunen och som vi kunde sätta i arbete, säger Anna-Klara Granstrand som är utvecklingsstrateg i Skellefteå kommun.

Hon tror att Skellefteå kommun är bland de bästa i landet på att få de ukrainska krigsflyktingarna i arbete.

Hör ukrainskorna som jobbar inom hemtjänsten och måltidsservice i klippet ovan.

”Projektet innebär att Skellefteå kommun erbjuder trainee-anställningar där man fyra dagar i veckan tränar språk och yrkeskunnande inom kommunala verksamheter, utöver ordinarie personal och en dag i veckan studerar svenska på Medlefors folkhögskola. Trainee-anställningarna, som delfinansieras via statliga anställningsstöd,  pågår tills deltagarna kan språket så bra att de kan övergå till ordinarie anställningar”

Källa: Skellefteå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet