Foto: SVT Design.

Lycksele kan få länets högsta byggnad

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kan få en central byggnad som sticker ut mot omgivningen. Sedan tidigare finns planer på ett nio våningar högt bostadshus i kvarteret Köpmannen. Men nu vill företaget bygga ännu högre – upp till 16 våningar högt. Byggnaden blir isåfall länets högsta.

Samtidigt innebär de nya planerna att processen med nybygget i kvarteret Köpmannen fördröjs ytterligare.

– Avsikten är att skapa fler lägenheter i kvarteret. Ekonomiskt blir det mer gynnsamt att bygga på höjden. Det är inte lätt att få investerare att satsa på inlandet, därför vill vi välja den här lösningen, säger John-Gunnar Jönsson, styrelseordförande i Cityfastigheter i Lycksele, som står bakom byggplanerna.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

9 våningar kan bli 16

Under våren har beslutet om en detaljplan för kvarteret Köpmannen i Lycksele gång på gång skjutits framåt. Nu står det klart vad som varit orsaken till fördröjningen. Företaget Cityfastigheter i Lycksele har lämnat in en ny skiss där man planerar för ett betydligt högre bostadshus i kvarteret. Istället för nio våningar kan det nu bli en byggnad som blir 16 våningar hög.

– Vi har sagt att vi vill bygga högst 16 våningar. Om det sedan blir 12, 14 eller 16 går inte att säga idag, säger John-Gunnar Jönsson.

Styrelseledamoten Torsten Kai-Larsen säger att det handlar om en förändring av byggplanerna som gör bygget ekonomiskt säkrare.

Byggnaden gör Lycksele attraktivt

– Det är en positiv effekt att det blir ett än mer spektakulärt projekt. Det kommer att bli en byggnad som gör att det blir mer attraktivt att stanna till i Lycksele, säger han.

Enligt den tidigare planen skulle bygget skulle redan vara igång. Nu måste detaljplanen göras om från början och den kan antas tidigast i april nästa år. Men inget i kommunes regler lägger hinder i vägen för ett så högt hus, säger Stig-Lennart Karlsson (S), ordförande i Miljö- och samhällsnämnden.

– I grunden hör jag till de som är glada för att det finns de som har framtidstro och vill satsa i Lycksele. Personligen hade jag hellre sett två 8 våningar höga hus, säger Karlsson.

Höghuset slår alla rekord

Med drygt 55 meters höjd skulle den nya byggnaden bli högre än de högsta husen i Umeå, där flyget sätter en begränsning för byggnadshöjden strax över 50 meter. I Skellefteå är Skellefteå krafts kontorsbyggnad (39 meter) och det nya höghuset på Erikslid de högsta husen, men inget av dessa är i närheten av det planerde höghuset i Lycksele.

Bygget kan också jämföras med ispelaren i Lyckelse som rekordåret 1999 mätte 49 meter.

Åsikterna om bygget går isär bland Lyckseleborna.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra. Det är något som vi i Lycksele längtar efter, säger Carola Berg.

– Jag tycker det ser för högt ut, det passar inte in i vår miljö, säger Linnea Sandqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet