Lycksele kommun krisar. Foto: SVT

Lycksele tvingas låna

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har så dålig ekonomi att man nu är tvungen att låna 25 miljoner kronor för att klara sina löpande utgifter.

Med ett minusresultat på 26 miljoner ser det illa ut för Lycksele kommun. Anledningen är bland annat att man nyanställt för mycket folk.

I förra veckan kritiserade kommunekonomen både politikerna och tjänstemännen för att ha mist kontrollen. Och nu ser man ingen annan råd än att låna 25 miljoner kronor för att klara driften.

Nedskärningar

– Vi  lånar 25 miljoner kornor för att klara topparna på utbetalningarna. Sedan kommer det ena beslutet efter det andra för att minska kostnaderna. På sikt ska vi ta hem det här, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund (S).

Nu väntar personalnedskärningar inom de flesta nämnderna men Lilly Bäcklund vill inte gå för fort fram.

– Vi ska naturligtvis vidta åtgärder men det går inte att bara klippa slangen på en gång utan vi måste först se vilka konsekvenser det får, säger Lilly Bäcklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.