Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Nilsson (M) berättar om hur samarbetet inom den oheliga alliansen med V och S i Vännäs har fungerat. Foto: SVT/Lukas Deininger

M om den oheliga alliansen i Vännäs: ”Trodde vi skulle bli bestraffade för det här”

Uppdaterad
Publicerad

Under den nuvarande mandatperioden styr Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna i Vännäs.

Inför kommande val kan Jan Nilsson, gruppledare för M, både tänka sig att gå tillbaka till den klassiska alliansen men även vara kvar med det nuvarande styret.

– Det har känts mycket bra och var förtroendefullt, säger Jan Nilsson (M) om samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna.

Oeniga var partierna ändå i vissa punkter. Skattesänkningen till 2023, som nu kommer att vara på 25 öre, hade de olika uppfattningar om.

– Där skar det sig lite grann, menar han.

Kan tänka sig olika samarbetspartner

Hur det än går den 11 september, i valet, så kan Nilsson tänka sig att fortsätta styra med både S och V, men även den nuvarande oppositionen som består av de klassiska allianspartierna C, KD och L.

– Vi är ju ett borgerligt parti med borgerliga värderingar, säger Nilsson som är son till före detta riksdagsledamot Tore Nilsson.

Även en fortsättning med nuvarande kommunstyret är en möjlig lösning för Vännäsmoderaterna.

– Inom partiet har jag inte hört en kritisk röst. Även i andra partier, till och med från oppositionen, har det funnits röster som tycker att det har gått bra, säger Jan Nilsson (M).

Vännäs växer

De senaste åren har Vännäs haft en stor inflyttning och kommunens attraktivitet har i Jan Nilssons ögon ökat.

– Vännäs är inne i ett positivt, intressant och roligt skede. Det har varit en ljum medvind i mycket, säger Jan Nilsson (M) och fortsätter:

– Näringslivet har också haft en fin utveckling och det är där pengarna och de kommunala resurserna kommer till.

Ekonomin en fortsatt stor utmaning

Trots en ekonomi som verkar vara åtgärdad är osäkerheten för kommunen inte över. Ekonomin kommer vara en av de stora utmaningarna även nästa mandatperiod.

– Vi behöver fortsatt ha ögonen på effektiviteten inom olika områden. Inte för att vara snåla utan för att ha resurser till satsningar, säger han.

Ytterligare en utmaning för honom kommer att bli att försöka vara en attraktiv arbetsgivare som kommun.

Där menar han att både hel- och deltidsanställningar ska vara möjliga så att fler kan arbeta oavsett livssituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.