”Mycket av äldreomsorgen skulle raseras utan våra nyanlända” – hör kommunalrådet Foto: Leif Henningsson, SVT

Malås kommunalråd reagerar på utvisningen av 25-årige Wahid: ”Vi behöver arbetskraften”

Publicerad

Kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) är en av flera som reagerat på det utvisningsbesked som Wahid Sharafi i Malå fått av Migrationsverket. Han menar att arbetskraften behövs i kommunen. I takt med industrietableringar i norr kommer behovet att öka.

I mitten av maj gick ett litet coronaanpassat manifestationståg i Malå centrum mot att Wahid Sharafi som jobbar på kommunen ska utvisas. En av deltagarna var kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

– Så här kan vi inte ha det. Vi måste ha en mer human, mer mänsklig flykting- och invandringspolitik. I dagsläget har vi en situation där svensk integration och invandringspolitik radikalt har skärpts, säger han.

I ett mejl till SVT skriver migrationsminister Morgan Johansson (S) att ”alla får samma prövning av sina ansökningar på ett rättssäkert sätt och det är viktigt att de beslut som fattas av myndigheterna och domstolar respekteras”.

”Varje vi tappar är sorgligt”

Enligt Lennart Gustavsson behöver Malå kommun fler som kan jobba inom vården. Utvisningshotade Wahid Sharafi har en fast anställning inom äldrevården.

– Varje vi tappar är sorgligt i sig, säger kommunalrådet.

Samtidigt rapporterar Arbetsförmedlingen i länet att behovet av just vårdanställda är stort just nu och kommer att växa framöver i takt med flera stora industrietableringar i Västerbotten och Norrbotten.

Enligt regeringens samordnare Peter Larsson behöver runt 100 000 människor flytta norrut till år 2035 för att täcka upp behovet av arbetskraft.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.