• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Mannen döms nu till vård för dubbla mordförsök i Bygdeå. Foto: Polisens förundersökning.

Man döms till rättspsykiatrisk vård efter skjutningen i Bygdeå

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som sköt mot två bilar i Bygdeå i slutet av juli döms för två fall av mordförsök och grovt hot mot tjänsteman till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var den 31 juli i år som mannen sköt mot de förbipasserande bilarna från sin balkong. I en av bilarna färdades en man och hans 4-årige son. I den andra satt en kvinna.

Mannen som blev beskjuten trodde först att han hade fått ett stenskott på bilen när framrutan exploderade och han stannade till för att kontrollera att barnet inte fått glassplitter i ögonen. När han senare körde vidare upptäckte han att det stod en man på en balkong med ett jaktgevär och siktade mot dem. Mannen i bilen försökte köra snabbt från platsen och då smällde det till i plåten på bilen igen. Varken mannen eller sonen träffades dock av skotten.

Skottlossning i Bygdeå

Kvinnan som besköts förstod först inte var smällarna i bilen kom ifrån, utan det var först dagen efter hon upptäckte fyra skotthål på sin bil.

Över 600 000 i skadestånd

När polisen anlände till platsen för att gripa mannen som avfyrat skotten hotade han dem med kniv. Först när polisen sköt honom i benet släppte han kniven.

Mannen har erkänt att han skjutit mot bilarna, men berättat att han befunnit sig i en psykos den aktuella dagen och att han bara ville skjuta varningsskott.

Nu döms han för två fall av försök till mord samt grovt hot mot tjänsteman. Då han bedöms ha begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala över 600 000 kronor i skadestånd till mannen, barnet och kvinnan som han sköt mot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder chockades av skottlossningen – hör honom berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bygdeå

Mer i ämnet