Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av skotten gick igenom framrutan på passagerarsidan där ett barn satt i sin bilstol. I klippet hör du åklagare Andreas Nyberg berätta mer om åtalet. Foto: Polisens förundersökning.

Nio skott avlossades från balkong – nu åtalas skytt i Bygdeå

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som misstänks ha skjutit mot två bilar i Bygdeå avlossade totalt nio skott. Ett av skotten gick igenom framrutan där i ett barn satt. Nu åtalas mannen för mordförsök.

Det var den 31 juli i år som mannen, som är i 25-årsåldern, misstänks ha avlossat skott mot förbipasserande bilar.

Den bilist som slog larm hade ett barn med sig i bilen och den första kulan som träffade deras bil gick igenom framrutan på passagerarsidan där ett barn satt i bilstol.

Skottlossning i Bygdeå

Tänkte: ”Bort härifrån, bort härifrån”

Bilisten trodde först att framrutan exploderat, kort senare ser denne skytten på en balkong samt att denne siktar mot dem. Föraren trycker gasen i botten och hör hur det smäller i bilplåten igen.

I förhör med polisen säger föraren att han bara tänkte ”Bort härifrån, bort härifrån”. Föraren larmade 112 och får endast fram orden: ”Jag har blivit beskjuten.

Skjuter mot ytterligare en bil

Den misstänkte skytten ska även ha avlossat tre skott mot en annan bil som kom körande samma sträcka. Föraren hann aldrig uppfatta att denne blev beskjuten.

– Jag kom och kör och då smäller det till tre gånger. Jag sakta ner, tänkte att det hänt något med motorn, tänkte att jag skulle stanna för att se vad som hänt men körde hem, säger denne i polisförhör.

När mannen senare ska gripas av polis har han beväpnat sig med kniv och släpper den inte trots att poliserna skriker: ”Släpp kniven annars skjuter vi” – kort därefter skjuts mannen i benet och kan gripas.

Mannen åtalas nu för två fall av mordförsök samt grovt hot mot tjänsteman. Han nekar själv till brott.

– Jag tycker att utredningen visar att han har beskjutit tre målsäganden och att det har funnits en risk att dö av skottlossningen, säger åklagare Andreas Nyberg.

Rättegång i höst

Mannen kan ha en allvarlig psykisk störning. Det visar den lilla sinnesundersökningen som är gjord.

Rättegången kommer hållas 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bygdeå

Mer i ämnet