En man i 25-årsåldern anhölls under onsdagen misstänkt på sannolika skäl för försök till mord. Foto: SVT

Skytten i Bygdeå hade vapenlicens – trots psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha skjutit mot två bilar i Bygdeå kan ha en allvarlig psykisk störning. Det visar den lilla sinnesundersökningen som är gjord. Mannen hade vapenlicens för ett gevär – trots tidigare kontakter med psykiatrin.

– Han borde inte haft vapen hemma, säger Andreas Nyberg, senior åklagare.

Det var den sista juli som skjutningen inträffade. I den ena bilen färdades en pappa och hans fyraåriga son, i den andra bilen en kvinna.

Ingen person skadades, men händelsen skakade om samhället rejält. Mannen greps under dramatiska omständigheter då polis sköt mannen i benet. 

Skottlossning i Bygdeå

En liten sinnesundersökning har nu gjorts, en så kallad paragraf 7-undersökning. Den visar att mannen kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningstillfället men också under undersökningen.

– Om han döms för brottet så kommer han få genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning för att utreda fängelseförbud, säger Andreas Nyberg.

Hade vapenlicens trots psykisk ohälsa

Mannen hade ett vapen hemma i sin bostad, ett gevär av modell kaliber-22. Mannen hade licens för vapnet, trots att han haft kontakt med psykiatrin redan innan skjutningen.

– Han borde inte haft det tycker jag. Det är en fråga som får ställas till psykiatrin, hur det kommer sig att han fortfarande kan ha vapen, säger Andreas Nyberg.

Nyberg berättar att mannen befann sig på sin balkong när han avlossade skotten mot bilarna.

– Vi misstänker att det har hänt på grund av hans psykiska störning, och den bilden har förstärkts under utredningen. Han har gett en förklaring, men vad vill jag vara försiktig med i nuläget. Han nekar fortfarande till brott.

Åtal skjuts troligen fram

Vapnet togs i beslag i mannens lägenhet i samband med gripandet. Nyberg vill inte berätta om mannen vårdas i nuläget, eller om han sitter i häktet.

Åtal ska väckas torsdag nästa vecka men kommer troligen att flyttas fram då man ännu väntar på svar från NFC. Istället blir det troligen omhäktning av mannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bedömer i nuläget att det är en isolerad händelse” – hör polischef Fredrik Jeppsson om skjutningen i Bygdeå i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bygdeå

Mer i ämnet