Den misstänkta mannen har vapenlicens och ska ha använt ett jaktvapen när han sköt mot bilarna i Bygdeå tidigare i sommar. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkta skyttens egna ord om skjutningen i Bygdeå: ”Jag sköt varningsskott”

Publicerad

Mannen som misstänks ha skjutit mot förbipasserande från en balkong i Bygdeå berättar i förhör att han trodde att han blev beskjuten. Han kände därför att han behövde försvara sig.

– Jag sköt varningsskott, säger han i polisförhör.

Det var den sista juli som skjutningen inträffade. Mannen som misstänks för mordförsök har i polisförhör berättat om vad han minns från händelsen. Han uppger att han började höra störiga ljud från en intilliggande skjutbana.

– Då tänkte jag vill de börja skjuta och vara jobbiga med mig då kommer jag att skjuta tillbaka. Så jag sköt varningsskott, säger han i förhöret.

Trodde att han blev beskjuten

Mannen berättar att han senare såg bilar komma från skjutbanan.

– Det var som att de rullade långsamt för att jag skulle skjuta på bilarna. Först var jag osäker så jag sköt bara varningsskott. Men sen kom det bara fler och fler bilar, säger mannen och fortsätter:

– Tills jag till slut prickade en eller två bilar.

Kan lida av psykisk störning

Den lilla sinnesundersökningen som är gjord visar att mannen kan ha en allvarlig psykisk störning.

Mannen har vapenlicens och misstänks använt ett jaktvapen när han sköt mot bilarna. Två bilar träffades av skotten, i en satt en pappa med sin fyraåriga son. Ingen person kom till skada.

– Jag tror även en vanlig person skulle kunna reagera som jag gjorde. Jag hade inget uppsikt till att skada någon eller ha ihjäl någon, säger mannen.

Nekar till brott

Mannen är nu åtalad för två fall av mordförsök samt grovt hot mot tjänsteman. Han nekar själv till brott.

Döms mannen för brottet kommer han få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning för att utreda fängelseförbud.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt mannens försvarsadvokat utan att lyckas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du åklagare Andreas Nyberg berätta mer om åtalet mot den misstänkta mannen. Foto: Polisens förundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.