När trafikinspektören såg att mannen stoppade in något i sitt ena öra under teoriprovet tillkallades polis. Foto: Polisen

Man från Skellefteå hade öronsnäcka på teoriprov – greps av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man från Skellefteå hade på sig en hörsnäcka under teoriprovet för körkortet, men blev avslöjad. Nu åtalas han för grov osann försäkran.

Innan man påbörjar ett teoriprov behöver man intyga att man på heder och samvete inte kommer använda otillåtna hjälpmedel. Trots detta skrev mannen provet med en hörsnäcka i ena örat.

Trafikinspektören som var provansvarig vid tillfället misstänkte snabbt att något stod fel till – mannen såg nervös ut och verkade inte ens läsa frågorna.

”Det senaste inom fusk”

– Att använda hörsnäcka är det senaste inom fusk på teoriprov, säger trafikinspektören i polisförhör.

När trafikinspektören såg att mannen stoppade in något i sitt ena öra tillkallades polis.

– Jag ser hur han plockar ur en liten hörlur från sitt vänstra öra. Jag ser att han håller den i handen och upplever det som att han vill gömma den för mig, berättar polisen senare under förhöret.

Fick inget körkort – körde bil ändå

I förhöret erkänner mannen att han försökt fuska och att han med hjälp av hörsnäckan skulle få reda på de rätta svaren.

– Jag hade fått information att det finns en person som hjälper med provet, och han ringde mig och vi pratade med varann, berättar han.

Något körkort fick han inte heller – men körde trots det bil ett par veckor senare. Han är nu åtalad även för olovlig körning.

I början av februari dömdes en man från den södra länsdelen för samma brott, grov osann försäkran. Mannen blev även han avslöjad med en hörsnäcka när han skulle skriva körkortets teoridel. Han dömdes till villkorlig dom satt att betala 8 000 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.