”Man vill äta något som smakar gott och ser bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar SVT en granskning som bland annat handlar om maten på Sveriges äldreboenden. En som är kritisk till maten är Ester Lindvall som själv bor på ett äldreboende i Umeå.

– Gamla har inte så stor aptit och har man inte det vill man äta något som smakar gott och som ser trevligt ut, säger Ester Lindvall.

– En dag serverade de laxpudding, men det var knappt någon lax i puddingen utan nästan bara potatis, säger Ester Lindvall.

Vet inte om maten äts upp
Bland annat visar SVT granskning att mer än hälften av de kommuner som svarat på SVT:s enkät inte har ett system för att kontrollera om maten äts upp eller ej. Och att inte få i sig tillräckligt med näring är något som många äldre lider av

– Av de över 80 år i Västerbotten som har ungefär var sjätte som har mycket grav näringsbrist och mindre än hälften får i sig den näring som de borde få i sig, säger Yngve Gustafson, överläkare i Geriatrik vid Norrlands Universitetssjukhus.

Kan bli bättre
På Umeå kommun ser man maten och måltiden som en viktig del i vården men medger att maten inom äldrevården också kan bli bättre.

– Jag kan inte svara på hur mycket man gör med maten och det är möjligt att vissa äldreboende behöver arbeta ännu mer, säger Veronica Kerr (KD), vice ordförande i Socialnämnden i Umeå Kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet