Kulturhuset Väven i Umeå där SD planerar hålla möte. Arkivbild. Foto: Tommy Forsgren

Manifestation mot SD-möte i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det sista ordet är inte sagt kring Sverigedemokraternas planerade möte i Umeås kulturhus Väven. Kulturutövare i kommunen går nu ihop och manifesterar mot mötet. ”Det här är vårt sätt att visa att vi inte vill ha SD där”, säger gruppen Umeås kultur mot rasism.

Om drygt en vecka, 16 februari, väntas Sverigedemokraterna hålla ett möte i Umeås nya kulturhus, Väven. Mötet har mött protester på flera håll – bland annat har personal sagt att de vägrar jobba under mötet.

Kommunen har också efter protesterna erbjudit SD en alternativ lokal, något som partiet tackat nej till. Senare har kommunen slagit fast att de inte kan neka SD bokningen i Väven, efter att ha tolkat grundlagen. 

Nu utmanas tolkningen i ett öppet brev från gruppen Umeås kultur mot rasism, som inte vill ha Sverigedemokraterna i lokaler avsedda för kultur.

”Umeå kommun hänvisar till objektivitetsprincipen som främsta skäl till att de inte rakt av har kunnat avboka SD. Vi hävdar att det i detta fall är värt att pröva, för att väga bl.a. arbetsmiljömässiga skäl mot just objektivitetsprincipen”, skriver gruppen.

Kommunen har diskuterat

Men kommunen står fast vid sitt beslut att låta SD hålla möte i de bokade lokalerna.

– Vi har pratat runt det här med arbetsmiljö och bedömer att det inte är inte skäl nog för att säga nej till arrangemanget under rådande omständigheter, säger biträdande kulturchef Lars Sahlin.

Kommunen anser även att frågan är prövad i andra liknande sammanhang, till exempel i Göteborg där en liknande bokning gjordes.

– Där sa man nej och fick, om jag inte missminner mig, en reprimand från justitieombudsmannen för att det var felaktigt, säger Sahlin.

Kan stänga för partier i framtiden

Ett annat sätt att stoppa SD från kommunens kulturscener är att stänga ute alla partier, vilket på så sätt uppfyller objektivitetsprincipen menar gruppen Umeås kultur mot rasism. Att stänga för alla är också något som diskuteras.

– Det är en fråga vi får ta upp. Vi har sagt lite ödmjukt att vi kanske måste se över vårt regelverk. Men den här bokningen är bekräftad och klar utifrån de premisser som gällt och gäller hittills, säger biträdande kulturchef Lars Sahlin och fortsätter:

– Vi är inte viljestyrda utan det här är bara ett sätt att förhålla sig till en bokning som är gjort enligt gällande regelverk och det kommer vi att se över, säger han.

Han säger också att det finns ganska många icke SD-anhängare som tycker att kommunen tagit ett korrekt ställningstagande i den här frågan, utifrån gällande lagar och regelverk.

Personalen förbereds

Nu planerar gruppen en manifestation under dagen då Sverigedemokraterna möts i Umeå.

– Vi vill understryka att det här inte är riktat mot Väven som plats. De har i alla fall försökt att häva bokningen. Men det här är vårt sätt att visa att vi inte vill ha SD där, säger Viktor Mattsson som är kontaktperson för gruppen Umeås kultur mot rasism.

– Vi gör det som en reaktion från oss kulturarbetare. Framför allt eftersom vi tycker att kulturscener överlag ska stå för gemenskap och inkluderande, vilket vi inte tycker att SD:s politik gör.

På facebook har 194 personer i skrivande stund annonserat att de tänker dyka upp. Än är det inte klart var de ska hålla till.

Lars Sahlin är medveten om manifestationen och tycker att den i sig är helt i sin ordning. Kommunen förlitar sig på att polisen tar ansvar för att den utförs under ordnade former. Samtidigt informeras personal om läget.

– Det vi gjort nu är att vi ordnat en träff på fredag för en säkerhetsgenomgång med berörd personal som ska jobba, säger Sahlin.

HöstorkesternRefugees Welcome Umeå

Ingen Människa Är Illegal Umeå

#vistårinteut

ABF Umeåregionen

Skuggteatern

Profilteatern

Såhkie – Umeå Sameförening

Dansrytmik

Umeå Pride

Queerförvaltningen Umeå

Livskraft Nord

Kizomba Umeå

Tango Norteño

Kulturstorm

Verket

Ögonblicksteatern

Källa: Umeås kultur mot rasism

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet