Foto: SVT

Polisen: ”Allting har gått enligt planerna”

Publicerad

Polisen hade höjt beredskapen och tagit in extra resurser inför att Sverigedemokraterna skulle ha ett partimöte i Umeå under torsdagskvällen. Polisen var efter mötet nöjd över att allting hade gått lugnt till, men SD:s partiledare Jimmie Åkesson var fortfarande besviken över hur det slutade senaste gången han skulle hålla tal i Umeå.

– Det är ganska sällsynt att den extrema vänstern försöker störa våra möten, det är bara när man kommer till Umeå och kanske någon annan universitetsstad med stark vänsterprägel som det sker, sa han till SVT Nyheter Västerbotten strax innan mötet drog igång.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte har bättre respekt för demokratin.

SD-mötet i Umeå

Polisen nöjd med kvällen

Till skillnad från när mötet skulle hållas i kulturhuset Väven för precis en månad sedan, då våldsamma protester bröt ut, en demonstrant greps och en omhändertogs, så gick mötet under torsdagskvällen lugnt till. Polisen hade höjt beredskapen och satt in extraresurser inför kvällen, men de sammanfattar tillställningen som väldigt lugn.

– Allting har gått enligt planerna och polisen är väldigt nöjd. Jag vågar påstå att det inte varit några oroligheter alls. Ung Vänster har respekterat att hålla sig till den plats som de blivit hänvisade till där de spelat musik och bjudit på fika. Jimmie Åkesson har skött sitt och polisen har garanterat säkerheten på plats, säger Johan Schlienger vid polisens regionlednigscentral.

Sverigedemokraternas möte i kommunfullmäktigesalen slutade klockan 20 och enligt polisen gav sig de sista demonstranterna av vid 20.15-tiden. Några polispatruller lämnade då platsen, medan de sista patrullerna var kvar till 21.30 då Jimmie Åkesson hade lämnat lokalen.

Även Ung Vänster var nöjda

Ung Vänster, som deltog i demonstrationerna förra gången som SD skulle hålla möte i Umeå, hade inför kvällen fått tillstånd att anordna öppen scen med sång, tal och fika strax intill kommunfullmäktigesalen. Även de verkade nöjda med kvällens tillställning. ”Tack för en lyckad kväll med manifestation mot Åkessons besök i Umeå. Vi kommer aldrig gå med på normaliseringen av rasismen” skrev de på sin Facebooksida strax efter klockan 21 på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet