Foto: SVT

Bombhundar sökte genom lokal inför SD-möte

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har höjt beredskapen inför torsdagens SD-möte i Umeå. Man hade antagit sådana försiktighetsåtgärder att man till och med hade skickat upp nationella bombgruppen från Stockholm. Bombhundar hade sökt igenom lokalen där mötet hölls.

När Sverigedemokraterna skulle hålla ett möte i kulturhuset Väven för en månad sedan tog sig demonstranter in i kulturhuset, våld utbröt, brandlarmet sattes igång och det slutade med att mötet på Väven ställdes in. Men redan då lovade partiledaren Jimmie Åkesson att partiet skulle komma tillbaka till stan och hålla ett nytt möte.

I förra veckan blev det klart att mötet i stället skulle hållas i dag, den 16 mars, i kommunfullmäktigesalen. Med tanke på hur det slutade senast hade polisen höjt beredskapen inför kvällens möte. Bombhundar sökte igenom lokalen och räddningstjänsten var på plats inför att mötet startade klockan 19.

SD-mötet i Umeå
Bombhundar var på plats och sökte igenom lokal inför Sverigedemokraternas möte. Foto: SVT

”Finns inga konkreta hot”

Polisens kommunikatör Johan Schlienger kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har ingen information om exakta detaljer. Det jag kan säga är att vi har satt in extra resurser. Sedan berättar vi inte exakt hur vi jobbar.

Har det funnits någon konkret hotbild mot mötet?

– Nej, det har inte funnits några konkreta hot.

Foto: SVT

En halvtimme innan mötet drog igång var det fortfarande lugnt på platsen. Ett hundratal partimedlemmar var på plats och det enda som syntes utanför kommunfullmäktigesalen var en handfull demonstranter som höll upp en flagga med texten ”Kamp mot högern, klass mot klass”. Inför att SD:s möte drog igång kunde man även se hur någon, med grön sprayfärg, stort hade skrivit ”Umeå tar ingen skit” på väggen utanför kommunfullmäktigesalen.

Hade fått tillstånd att hålla öppen scen

Ung Vänster, som deltog i demonstrationerna vid förra SD-mötet, hade inför kvällens möte fått tillstånd att hålla öppen scen på Rådhusesplanaden på andra sidan vägen från fullmäktigesalen. Där utlovades sång, apell, kaffe och fikabröd. I ett Facebookevenemang skriver partiet att de håller den öppna scenen för att ”visa att vi inte sympatiserar med rasister och visa att vi aldrig kommer att acceptera att rasism normaliceras”.

När mötet hade pågått i ungefär en halvtimme meddelade polisen att ett 60-tal personer, främst från Ung Vänster, hade samlats utanför lokalen. Mötet pågick under en timmes tid, när mötet var avslutat lämnade Sverigedemokraterna lokalen och SVT:s reporter på plats uppgav att det var lugnt på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet