Ida Östensson har varit med och i skapandet av kortfilmen maskulint ansvar. Foto: TT

Östensson: ”Män ska ta ansvar för sexuella övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen lanserades kortfilmen #maskulintansvar som hoppas kunna öppna upp dialogen kring sexuella övergrepp och den manliga machokulturen.

Umeåprofilen Ida Östensson är grundaren av jämställdhetsorganisationen ”Make equal”. Hon har varit med i projektet ”Maskulint ansvar” tillsammans med organisationen Nattskiftet. Filmen fokuserar på männens ansvar vid sexuella övergrepp och utmanar maskulinitetsnormen genom öppen dialog. De har bett nio män läsa upp nio kvinnors berättelser.

– Syftet med filmen är att få män att ta ansvar för det som sker just nu. Vi tror att genom berättelser så når man in till det känslomässiga och vi hoppas att männen vaknar, förklarar Ida Östernsson. 

Kampanjen #MeToo

Handlar om civilkurage

Lisen Andréasson Florman, som också är grundare av projektet tror filmen är en del av den förändring som håller på att ske.

– Vi vill inte att männen fortsätter blunda för det som händer utan börjar använda civilkurage genom att stå upp mot männen i sin närhet. Om de hör en sexistisk kommentar vill vi att de börjar agera, säger hon.

Initiativtagare av projektet är Isabel Lindström (regissör), Lisen Andréasson Florman (producent), Lova Magnusson 

(produktionsledare) och Sara Österlin (produktionsassistent).

Du kan se filmen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet