Foto: SVT/Privat.

Maria, 51, hittade den medvetslösa i tunneln

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen hittades en medvetslös ungdom i Ursviken utanför Skellefteå. Maria Tafvelin, 51, var ute på morgonpromenad med sina hundar när hon stötte på personen.

Personen hittades tidigt under morgonen. Maria var ute som vanligt vid halv fem-tiden och promenerade med sina fyra hundar.

– Det brukar vara väldigt lugnt vid den tiden, och var väl det även idag, men när jag kom fram till tunneln så såg jag att det låg något där inne.

Hon blev misstänksam och trodde först att det rörde sig om en sopsäck eller en jacka, men insåg snart att läget var allvarligare än så.

– Det var väldigt mörkt så man såg inte riktigt vad det var först men när jag kom närmare så såg jag att, men gud förbannat det är en människa, en barbent människa som ligger på rygg. Då reagerade jag, för jag gick ju själv i långbyxor och jacka och frös. Det var ju svinkallt.

LÄS MER: Polisen uttalar sig om dramat i gångtunneln

Hundarna började bråka

Maria stannade till och ropade på personen upprepade gånger men fick ingen respons. Till sist närmade hon sig för att se till om personen var vid liv.

– Men när jag var nästan framme så blev mina hundar helt vansinniga. Två av dem rök ihop och bråkade och började bita varandra på allvar, så jag fick ju slita bort dem. Det har aldrig hänt att de har betett sig på det viset förut.

LÄS MER: Ung person hittades medvetslös i gångtunnel

Hon backade bort från personen, men hann se att det var en ungdom men inte om det var en man eller kvinna. Dock så märkte hon att personen hade spasmer i armarna.

– Så jag plockade direkt upp telefon och ringde 112. Då blev instruerad att gå upp på vägen för att guida ambulansen till personen.

”En fruktansvärt obehaglig upplevelse”

När väl ambulanspersonalen var på plats och omhändertog personen så vände Maria hemåt.

– Det hela var en fruktansvärt obehaglig upplevelse. Personen var helt okontaktbar och i efterhand har man fått så mycket tankar i huvudet.

Vad gjorde du sedan?

– Jo, det var ju bara att hugga i med jobbet. Men jag har ju hela dagen hållit mig uppdaterad på nätet för att se vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.