Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit som ofta drabbar barn i förskoleålder Foto: TT/Pontus LundahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Medicin mot springmask slut hos tillverkaren – igen

Publicerad

Det receptfria läkemedlet mot springmask är slut hos tillverkaren – igen. Fortfarande finns läkemedlet kvar på vissa apotek – men på en stor apotekskedja i Umeå har den tagit helt slut.

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit som ofta drabbar barn i förskoleålder. De små maskarna orsakar klåda och kan vara svåra att bli av med – speciellt om det inte finns någon medicin.

I höstas tog nämligen den enda medicinen mot springmask helt slut på apoteken runt om i Sverige. Både det receptbelagda och receptfria alternativet. Efter årsskiftet kom båda åter i lager men nu är den receptfria varianten restnoterad igen.

Det innebär att apoteken inte kommer att få någon leverans av medicinen förrän tidigast i sommar. Än finns medicinen fortfarande på en del apotek men på en stor apotekskedja i Umeå gapar hyllorna redan tomma.

– Den receptbelagda är inte restnoterad så den har vi tagit in extra mycket av för att kunna erbjuda kunderna någonting, säger Johan Löfström som är apotekschef på ett apotek i Umeå.

Medicinen kan inte tillverkas tillräckligt fort

Leverantörens förklaring till de olika apoteken skiljer sig en aning men det huvudsakliga problemet verkar vara brist på det verksamma ämnet Pyrvin. Meda, som är leverantör av medicinen, skriver i ett mail till SVT att det finns råvarubegränsningar som gör att medicinen inte kan produceras i den takt som de själva önskar. De skriver också att båda förpackningarna antas komma in i sommar igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer