Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Maten här betyder oerhört mycket för mig” – se när Stadmissionen i Skellefteå delar ut mat. På bilden: Catharine Olsson. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Mindre mat i Stadmissionens matkassar – prissänkt mat i butiker säljer slut

Uppdaterad
Publicerad

Kärva tider gör att allt fler söker sig till Stadmissionen eller Pingstkyrkan i Skellefteå för att få ta del av de matkassar som delas ut där. Men mängden mat som butikerna donerar har minskat.

– Vi får kort-datum, buckliga varor och sånt, men nu är folk mycket mer prismedvetna i butikerna, säger Magnus Hammega, Stadsmissionens föreståndare.

En handfull matbutiker i Skellefteå ger mat, som annars skulle ha slängts, till hjälporganisationer. Innan utgången mat doneras sätts den först ner till reapris i butiken. När nu kunderna fått magrare plånböcker säljs allt mer av den prissänkta maten som har kort datum.

–  Kunderna köper mer av det nu, men sedan försöker vi aktivt se vad vi kan skänka till Stadmissionen tre gånger i veckan, säger butikschefen Alexander Björk.

Får in från grossist

Än så länge får både Stadsmissionen och Pingstkyrkan på andra sätt in mat för att hjälpa utsatta människor.

– Vi ser också en klar minskning från butik. Men turligt nog vi har ett avtal med en grossist också, och därifrån får vi lika mycket som förut, säger Anna-Karin Kriström, föreståndare i Pingstkyrkans LP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.