Hör Rosalie om hennes arbete som förskollärare. Foto: Alekzandra Granath/SVT

Många olika arbetsuppgifter tynger förskollärarna

Uppdaterad
Publicerad

Stora barngrupper bidrar till tung arbetsbelastning för förskolelärarna. Men detta är inte den enda problemet inom förskolan.

Förskoleläraren Rosalie Bengtsson vittnar om att mycket administrativt arbete stjäl tid från barnen och leder till stress.

– Man måste dra ner någonstans för att personalen i förskolan ska orka, säger hon.

Rosalie Bengtsson har jobbat som förskollärare i nio år. Hon beskriver arbetet som trevligt, utvecklande och utmanande – så länge rätt förutsättningar finns. Men hon menar att det i dag är en tuff roll.

– Jag tycker inte att vi har rätt förutsättningar idag. Vi ska göra så mycket annat än att ta hand om barnen. Vi skulle kunna använda tiden mycket bättre.

”Önskar att vi hade en administrativ person”

Inköp av material, vikarieanskaffning och flertalet möten. Det är några av de delar som – förutom att ta hand om barnen – ingår i Rosalies arbete. Hon påpekar flera gånger att någonting måste göras för att minska förskollärarnas belastning.

– Jag önskar att vi hade en administrativ person så att vi inte beställer varor och fixar med vikarier. Man måste dra ner någonstans för att personalen i förskolan ska orka, säger Rosalie Bengtsson.

Moa Brydsten (S): ”Inte klokt att personalen gör allt detta”

Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden, håller med om att det inte är helt rimligt att förskollärarna ska behöva göra många andra arbetsuppgifter.

– Jag tycker inte det låter klokt att personalen ska behöver göra alla de här sakerna. Men vi måste också tänka vem som i så fall ska göra det. Och vad kommer det att kosta? Kommer det innebära att man får en lägre personaltäthet? Det vill jag inte heller.

Hon menar att arbetsmiljön är en väldigt viktig fråga och att det är viktigt att huvudmannen tillsammans med förskolorna kan diskutera vad som behöver göras för att förbättra arbetsmiljön.

– Något som vi pratat om länge är administrativa arbetsuppgifter för all personal. Man upplever att administrationen har ökat, men dokumentationskraven har också ökat. Det är viktigt med dokumentation, men det får inte ta över.

Hör Rosalie berätta om hennes arbetssituation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.