Montage Foto: SVT

Inget brott bakom ettårings död

Publicerad

De två personer som misstänkts för mord på en ettåring i Umeå frias från alla misstankar om brott. Detta efter att åklagaren under fredagen beslutat att lägga ned förundersökningen gällande mord.

Den 12 augusti 2018 inleddes en förundersökning om misstänkt mord på ett ettårigt barn i Umeå. Enligt åklagare Jonas Fjellström fanns det anledning att anta att barnet uppsåtligen bragts om livet. Två personer med nära relation till barnet anhölls samma dag på sannolika skäl misstänkta för mord.

Brottsmisstanken sänktes senare till skälig misstanke och de begärdes aldrig häktade. De släpptes ur polisens förvar den 15 augusti och har fram till nu varit fortsatt misstänkta.

”Inte längre misstänkta”

På fredagen beslutade kammaråklagare Jonas Fjellström att avsluta mordutredningen och de två närstående frias från samtliga misstankar om brott.

– Trots att en stor mängd utredningsåtgärder vidtagits har dödsorsaken inte kunnat fastställas. Framförallt har rättsmedicinska och rättskemiska undersökningar gjorts, säger kammaråklagare Jonas Fjellström vid Åklagarkammaren i Umeå i ett pressmeddelande.

– Då det inte finns några andra utredningsåtgärder att vidta har jag i dag lagt ner förundersökningen. De två personer som tidigare varit anhållna är inte längre misstänkta för något brott, säger Jonas Fjellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer