Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klienterna är misstänkta för grov brottslighet så det är klart att det är en allvarlig händelse” – hör kriminalvårdschefen i Umeå om interaktionen på taket. Foto: Alva Jonsson/SVT

Misstänkta för skjutningen i Umeå kunde prata med varandra – på häktet: ”Vi har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som sitter häktade misstänkta för skjutningen i Umeå placerades av misstag i promenadgårdar bredvid varandra – två gånger under samma vecka. Männen kunde prata med varandra, vilket de inte får då båda har restriktioner.

– Klienterna är misstänkta för grov brottslighet så det är klart att det är en allvarlig händelse, säger Matthias Karlsson som är kriminalvårdschef i Umeå.

Händelsen som inträffade i början av september är polisanmäld och en internutredning pågår. I utredningen skriver Kriminalvården att händelsen är allvarlig då det riskerar att påverka rättsprocessen i negativ riktning.

– Vi har brustit i det här fallet, säger Matthias Karlsson.

Skjutning i centrala Umeå

Eftersom det råder platsbrist på häktet så nyttjas inte längre en specifik gemensamhetsgård för promenader – utan klienterna får vistas på särskilda promenadgårdar som är utformade som tårtbitar.

Det var på två intilliggande gårdar som de båda lyckades prata med varandra.

Kunde prata i två-tre minuter

Uppskattningsvis kunde de häktade prata i två-tre minuter innan personal avbröt. I incidentutredningen står det att man saknar vetskap om vad de båda pratat om.

Fyra dagar senare hände samma sak – men denna gång upptäcktes misstaget snabbare.

Använder ”hjälplappar”

Vid den aktuella händelsen använde personalen på häktet i Umeå sig av så kallade ”hjälplappar” som stöd för arbetet. På lapparna dokumenterades bland annat vem som ville promenera och i vilken gård den fick göra det.

Personalen berättar i incidentutredningen att man fyllt i lapparna olika från person till person, vilket försvårat vid överlämning.

– Vi har ändrat våra rutiner och jobbar nu efter att målskamrater inte ska vistas på promenadtaket samtidigt över huvud taget, säger Matthias Karlsson.

Häktade misstänkta för skjutning

De båda häktade är misstänkta för skjutningen Öst på stan i Umeå. Den ene mannen beskrivs som ”hjärnan bakom skjutningen”, den andre är den man som erkänt att han avlossat skotten. De har tidigare dömts för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd samt vapenbrott och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet